דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


תזונה נכונה על פי האסכולה הסינית 

מאת    [ 02/07/2010 ]

מילים במאמר: 1058   [ נצפה 4218 פעמים ]

 

תזונה נכונה היא זו שתישמר לאורך זמן רב ותהפוך לאורח חיים בריא ונכון. חשוב לא להתייחס לתזונתנו כאל דיאטת הרזיה לתקופה מסוימת, התייחסות כזו מובילה לחוסר הצלחה בירידה במשקל, ירידה לא מבוקרת ומהירה מדי אשר לא ניתן לעמוד בה לאורך זמן סופה שתגרום לעליה חוזרת במשקל ואף יותר מכך.

תהליך דיאטטי לא מאוזן גורם לירידה במשקל על חשבון מסת השריר (חלבון) ולא על חשבון עודף השומן.

תפקידו של השריר, בין היתר, לשרוף אנרגיה (שומן) וככל שמדלדלת מסת השריר כך תקשה עלינו הירידה בפעם הבאה.

ירידה נכונה ומאוזנת במשקל היא ירידה של חצי ק"ג בשבוע או שני ק"ג בחודש ובחישוב שנתי24 ק"ג, לא כדאי להתפתות לירידה מהירה יותר.

חצי ק"ג שומן שווה בערכו הקלורי ל-3500 קלוריות אותם ניתן "לשרוף" בפעילות ספורטיבית אינטנסיבית של ריצת מרתון.

דרך קלה נכונה וטובה יותר להורדת חצי ק"ג שומן היא בהפחתת 500 קלוריות מהצריכה היומית שלנו ובחישוב שבועי 500 קלוריותx שבוע ימים = 3500 קלוריות.

פעילות ספורטיבית

פעילות ספורטיבית חשובה להגברת חילוף החומרים אף לאחר מספר שעות מתום הפעילות, בעקבות פעילות זו חום גופנו עולה ונשרפות קלוריות רבות יותר.

פעילות ספורטיבית טובה היא פעילות בעלת אופי אירובי הגורמת להפעלה מוגברת של מערכת לב – ריאות, להזעהמוגברת, נמשכת כחצי שעה ומתבצעת לפחות שלוש פעמים בשבוע.

רבים מאתנו טועים בחושבם כי ככל שנאכל פחות ארוחות, נרד במשקל. זה המקום לשבור מוסכמה מוטעית זו. ארוחה אחת ביום גורמת לגוף להיכנס ל"מצב הרעבה" דהיינו, הגוף שאינו יודע מתי יקבל את ארוחתו הבאה, שומר בקנאות על השומן ולא "מבזבז" אותו משום שבדיוק לשם כך דרוש השומן בגוף – מאגר אנרגיה לשעת חירום.

ככל שנרבה במספר הארוחות, נרד במשקל. אכילת שלוש ארוחות עיקריות ושתי ארוחות ביניים מאזנת את צריכת הקלוריות היומית, במצב זה לא נגיע מורעבים לארוחת ערב.

תהליך העיכול צורך הוצאה משמעותית של אנרגיה ו"שריפת קלוריות". כמות קלוריות בכל ארוחה הנמוכה מכמות הקלוריות הדרושה לתהליך העיכול, משמעה ירידה במשקל.

לשומן שני תפקידים עיקריים: שמירה על חום גופנו ומאגר של קלוריות לשעת חירום. שומן מן החי מכיל בתוכו שומנים רוויים הגורמים לעליית רמת השומנים בדם, כולסטרול וטריגליצרידים.

שומנים אלה וכן שומנים מן הצומח שעברו תהליך עיבוד כגון שמנים מזוקקים, מרגרינה ועוד, מתנהגים בגוף כשומן מן החי וכמותם גורמים לסתימת כלי הדם , לעליית רובד הפלאק, ולחסימת והקשיית כלי הדם ולחוסר זרימה נאותה של הדם בגוף.


יש להעדיף שומן מן הצומח אשר לא עבר תהליכים כלשהם לזיקוקו כמו שמן הזית בכבישה קרה, אגוזים, שקדים וזרעים, אבוקדו וכן, שמן דגים או דגי ים מן הים הצפוני המכילים בגופם מרכיבים תזונתיים חשובים כאומגה 3 ואומגה 6 הדרושים למטבוליזם השומן בגוף ויוד החשוב לתפקוד בלוטת המגן.

דגנים מלאים

מהווים פחמימות מורכבות וכוללים בין היתר אורז מלא, חיטה מלאה, שיפון, דוחן, שיעורה. קליפות הדגנים מכילים ויטמינים מינרלים וסיבים תזונתיים החשובים לתפקודו התקין של האורגניזם וכמו כן גורמים לספיחת נוזלים אל המעיים, ריכוך ה"יציאות", הגברת תחושת השובע, ניקוי המעיים, מונעים עצירויות ומחלות סרטן בקיבה ובמעיים.

קטניות

 

ישנה חשיבות גדולה לשילוב דגנים וקטניות בארוחה, יחד הם מרכיבים חלבון מלא, כבשר.

גוף האדם זקוק ל – 22 חומצות אמינו (חלבונים) כשמתוכם שמונה חומצות שהגוף אינו מסוגל להפיק בעצמו ולכן חייב לקבלם על ידי תזונה של חלבון מלא. שילוב הקטניות חשוב שיהיה ביחס של 1 לדגנים ושליש קטניות (כמו תבשיל המג''דרה).

-חשוב לאכול ביצה אחת או שתיים בשבוע. הביצה מכילה חלבון מלא, שומנים, ויטמינים ומינרלים כגון ברזל, B 12 וחומצה פולית.

-רצוי להגביר את צריכת הירקות ולאוכלם ללא הגבלה לאורך כל היום. הירקות מכילים מרכיבי קורט, ויטמינים ומינרלים וסיבים תזונתיים החיוניים לתפקוד הגוף.

-אכילת ירקות כתומים – דלעת, דלורית, גזר, בטטה וכו'' טובה לחיזוק מערכת העיכול על פי הרפואה הסינית.

-לחם מקמח מלא-קל, עד ארבע פרוסות ביום.

-חשוב להרבות בשתייה לא ממותקת, כ–12 כוסות ביום ולהחליף קפה ותה בחליטת צמחים (קמומיל, רוזמרין, מליסה, לואיזה, לימונית, נענע, מנטה).

-הקפדה על שתיית שתי כוסות מים כ– 20 דקות לפני הארוחה תגרום לתחושת מלאות ושובע מהירות יותר על חשבון המזון.

-על פי הרפואה הסינית לא רצוי לאכול מזון קר – קור גורם לעיכול לא תקין, עדיף להוציא ירקות ופרות מהמקרר ולהביאם לטמפרטורת החדר או "להקפיץ" אותם לפני האכילה.

-חשוב להימנע מאכילה בשעות הערב המאוחרות.

המטבח אף הוא חלק מן הפילוסופיה הסינית.

סוגי המאכלים, הטעמים, צבעיהם ואופן הכנתם קשורים קשר עמוק אל אורח החיים הסיני.

כשם שהאקופונקטורה (דיקור מחטים), תרגול טאי-צ''י, ומדיטצית צ''י- קונג מקפידים על שמירת ההרמוניה בין 5 האלמנטים עץ- אש- אדמה- מתכת- ומים והאיברים המיוצגים בהם, כך גם המטבח הסיני מקפיד בשמירה על הרמוניה זו, הבאה לידי ביטוי בצבעים ובטעמים, לשמירה על איזון הגוף ובריאותו.

מטבח זה מגוון מאוד בשפע מוצריו, סוגי המזונות, הבשר והדגים אך נפקד ממנו מקומו של החלב ומוצריו.

על פי התזונה הסינית, החלב גורם להצטברות ליחה בגוף היכול להתבטא בהרגשת מלאות, השמנה, דלקות, סרטן, בעיות נפשיות וכו''.

בכל ארוחה ימצא אורז על השולחן וחשיבות הדגנים (דוחן, אורז, חיטה, שעורה, שיבולת שועל ועוד), רבה מאוד.

בנוסף, חשיבות רבה נודעת לקטנית הפלא- הסויה את תכונותיה המופלאות של קטניה זו גילו במזרח הרחוק ובסין כבר לפני כ- 5000 שנה.

הסויה מכילה את כל אבות המזון וכן ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים המסייעים בהורדת הכולסטרול ה"רע" בהסדרת היציאות ובמניעת סרטן.

החלבון בסויה הוא חלבון מלא בדומה לחלבון מן החי ומכיל כמויות רבות של סידן וברזל.

עוד הסויה מכילה פיטו-אסטרוגנים המדמים את פעולת האסטרוגן (ההורמון הנקבי), בגוף האישה.

האסטרוגן או תחליפו בסויה הפיטו- אסטרוגן, מספק הגנה מפני מחלות רבות וביניהם: אוסטיאופרוזיס- (בריחת סידן, בכך שמקטין הפרשת הסידן מהגוף)סוכרת, מחלות לב ועוד.

ירידה בייצורו של ההורמון גורמת לתסמינים של "גיל המעבר" גלי חום, עצבנות, הזעה מרובה וכו''.

לסויה אין טעם ובתכונה זו נעוצה גם מעלתה- טעמה הניטרלי מאפשר שילובה בכל תבשיל ומקבלת את טעמו.

בכדי לשמור על בריאותנו גברים כנשים- יש לצרוך בין 10-30 גרם חלבון סויה ביום.

ונחזור למטבח:

למרקמים ולטעמים השונים בארוחה חשיבות רבה כשהנפוץ ביותר הוא החמוץ-מתוק המאזן בין הכבד לטחול ומסייע בהגברת המטבוליזם (חילוף חומרים).

האוכל הסיני אינו מוגש נא, הסלט מוקפץ ואינו מוגש קר (קור יכול לגרום לליחה ולחות ולפגוע בתפקוד הטחול).

נהוג לשלב בין המאכלים וטעמיהם בארוחה. מנה חריפה תלווה במנה מתוקה ואחרת בטעם ניטרלי.

הארוחה הסינית מורכבת ממנות מרכזיות המוגשות זו אחר זו ובניגודי צבעים השומרים על האסטטיקה של הארוחה.

הרפואה הסינית בעזרת דיקור במחטים וכללי התזונה הסינית, מאזנת את הגוף, מגבירה את קצב חילוף החומרים בגוף, גורמת לתחושת שובע מהירה ובאספקט הנפשי עוזרת בצורך שלנו לפצות את עצמנו באכילה מופרזת כמענה לבעיות נפשיות.  

  אלון לרנר LIC. ACP. מטפל מומחה ברפואה סינית- דיקור, מוקסה תרפיה, צמחי מרפא ופרחי באך. בוגר 4 שנות לימודי רפואה משלימה בת"א. סטאג` בסין ב-97` ובסרי לנקה ב-01`. הסדר מול חברות ביטוח, ספק משרד הביטחון וביקורי בית.   איזון גופנפש: כאבים כלליים בשלד ובעצמות, בלט ופריצת דיסק, מיגרנות, בעיות מחזור ופריון, אסטמה, אלרגיה. חרדות, פחדים ובעיות נפשיות. הרזיה וגמילה מעישון. מטפל בילדים ותינוקות.  טלפון: 0522-904008 www.alon.l-a.co.il




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב